SANSELIG FORMIDLING

Undervisning, værtskab, sanselige rum, fordybelse, sanselige hverdagsmåltider

“Jeg tror på, at når viden og teori og fælles værdier omdannes til sanselige, fordybende oplevelser – som mærkes og erfares med kroppen – skabes der nye dimensioner til forståelsen, motivation til forandringer og ny læring.”

MetteMartinussen udvikler mad- og måltidsforståelsen i den offentlige sektor som formidler af sanselig viden om, hvordan måltidet iscenesættes for at skabe kropsligt nærvær og faktiske møder.

Og MetteMartinussen har udviklet undervisningsforløb inden for værtskab, køkken faglighed og måltidsoplevelser – ofte med kostfagligt personale, plejepersonale, lærere og pædagoger som modtagere. Den spisende står altid i centrum – det være sig den gamle beboer på plejehjemmet, patienten på sygehuset eller efterskoleeleven. I undervisningen bliver viden, udfordringer og muligheder omsat til billeder og oplevelser, så deltagerne forstår med både krop og sanser. Det gør læringen legende og ligetil og deltagerne oplever i fælleskab at deres kvaliteter vokser.

Hvad siger andre?

Ind i mellem giver 2 + 2 bare en million. Sådan har vi oplevet samarbejdet amed Mette. Vi har gennem en længere periode haft et tæt udviklingssamarbejde med Mette. Mette forstår at forstå vores arbejde og har gennem sin lyttende og detaljerede tilgang hjulpet os med at skabe levende og udforskende undervisningsmiljøer, som vi bruger i kompetenceløft. Vores tilgang til det skæve og kreative bliver i samarbejdet med Mette foldet ud, så der skabes synergi mellem det praksisnære og det innovative, udviklende og lærende.

Gitte Breum - Chef for Mad og Måltid Odense Kommune

Forståelsen af, hvad der fælles virkelighed på en arbejdsplads er altid en fortolkning, og Mettes inddragelse af alle sanser i arbejdet med fælles virkelighed og værdier lægger nye dimensioner til forståelsen, og kvalificerer dermed det samvær og den opgaveløsning, som hviler på værdierne.
Sidst men ikke mindst, så er der også en ret stor wauw-effekt, for mange vil opleve noget, og hinanden, på måder de helt sikkert ikke havde forudset.

Morten Bay - Skoleleder Byens skole

En afdelingsleder siger

”Projektet har været godt, fordi det har sat tanker i gang – medarbejderne får mulighed for at reflektere over, hvad de gør og hvordan de kan videreudvikle”, fortæller en forstander. 

En afdelingsleder siger: “På forholdsvist kort tid blev der skabt en læring, der er anderledes, end hvis du går på mere traditionelle kurser. Alt det, der er uden om maden: stemningen, ideerne og sanserne– det formår Mette at gøre opmærksom på. Derfor virker det.

På kurset oplevede medarbejderne således på egen krop, hvad små ændringer i forhold til rummet, maden, bordet og interaktionen mellem mennesker kan gøre i forhold til oplevelsen af måltidet. Ideen er, at når medarbejderne sanser det gode måltids betydning, så de kan skabe det gode måltid for beboerne.

Citater fra medarbejdere

“Kick-off var et wake-up-call. Det gik lige i hjertet og hjernen. Hvad er det vi laver?. Vi kunne have holdt et 4-dages kursus uden den samme effekt. Hun får os til at åbne øjnene.” 

”Det var markant anderledes. Ikke noget vi havde forestillet os.De snakker om det den dag i dag.”

”Det var fantastisk!.- ”Jeg elsker det kvindemenneske!”

“Der var ro og duft. Der var mange aha’er ved kick-off.”

Københavns kommune,
Pleje og omsorgsforvaltningen:
“Det Gode Måltid”,2016

Tidligere kunder

Byens Skole

Køkkentjansen – Madkulturen

“Det gode måltid” – Sundheds-og Omgsorgforvaltningens-KBH

Københavns Madhus

“Den Gode hverdagsmad” – fælledskøkkenet Sakskøbing

“Det gode Værtskab“ – Akaciegården, Frederiksberg

“Mere Wauu på tallerknen”- Devika madservice,Nexø, Bornholm

Producentbesøg for Gourmetkokke – Økologisk Landsforening

“More“- Mere og rigtig Ernæring til Patienter – Ålborgsygehus